Despre Piatra
Despre Piatra

Pietrele naturale rămân primele materiale de construcții întrebuințate de om în ridicarea unor edificii, utilizările datând din perioadele timpurii ale preistoriei. Vreme de mii de ani, au reușit să reziste aproape neafectate de scurgerea timpului și de agresiunea factorilor climatici. Oricare dintre ele reprezintă o mărturie elocventă a superiorității absolute. Pe lângă aspectul șarmant, acestea întrunesc însușiri extraordinare, precum durabilitatea, rezistența și compactitatea, caracteristici particulare, descoperite din cele mai străvechi timpuri. Pietrele naturale rezultă în urma unor procese geologice, termenul în sine (”natural”) fiind creat tocmai pentru a le deosebi de ”versiunile” artificiale. Acestea din urmă, deși imită ”originalul”, nu-l pot egala, oricât de performantă ar fi procedura de fabricație.
Piatra a fost multă vreme trecută intr-un con de umbră in ceea ce priveşte utilizarea ei in construcţii, amenajări şi decoraţiuni, datorită evoluţiilor tehnologice spectaculoase ale secolului trecut. Utilizată pe scară mai mică şi numai in anumite zone unde tradiţia a impus-o, piatra incepe să redevină o ofertă atractivă pentru arhitecţi, designeri, artişti plastici. Calităţile excepţionale o recomadă. Este un material uşor de prelucrat (se taie, se ciopleşte, se strunjeşte, se şlefuieşte) şi, datorită progresului tehnic, mai uşor astăzi de extras şi de transportat.
Acumulează căldura uşor şi o cedează relativ greu. Folosita pentru placări verticale sau orizontale, ca element decorativ pe faţadele clădirilor sau in grădini, parcuri, incinte, primeşte tratamente protective superficiale şi se patinează in timp.
Din blocuri masive de piatră sau din plăci tăiate şi şlefuite se fabrică piese complete sau componente de mobilier. Piatra intră in combinaţii spectaculoase cu lemnul, metalul, sticla, dar şi cu o seamă de alte materiale auxiliare, decorative. Făcănd posibilă aproape orice asociere, designerii contemporani o folosesc in proiectele lor oferindu-i roluri complexe, de la elemente structurale sau de rezistenţă pănă la piese cu funcţiuni precise şi unice sau la accente cu destinaţie pur decorativă. Piatra se comportă bine mai cu seamă in zonele umede şi din acest motiv ocupă un loc important in soluţiile moderne pentru dotarea şi amenajarea băilor şi bucătăriilor. Este adevărat, acest gen de dotări intră in categoria lux, dar tendinţa generală este de scădere a preţurilor.
Obiectele din piatră naturală, indiferent de destinaţia lor, sunt uşor de intreţinut. Datorită tratamentelor mecanice şi chimice la care sunt supuse suprafeţele de contact, in structura superficială a materialului se formează un strat protector ce poate ajunge pănă la căţiva centimetri grosime. Acesta impiedică penetrarea apei şi a umidităţii din aer, opreşte atacul microbian şi bacterian şi dă in timp un efect de patină specific.
vreau piatra